2011. szeptember 1., csütörtök

Isztambul


mostmár képekkel
Isztambul külvárosa tele van éppen épülő bazinagy százemeletes monstrumokkal. Ha minden éppen épülő épületbe költöznének emberek, szerintem több, mint egy millióval nőne a népesség. 
A közvetlenül a királyi palota melletti rózsadombon helyetfoglaló soho motelünk szobaablakából a kilátás. Hakan Sükür őrzi a klímát. (sry kiskép valamiért nem engedte másképp)
Lilla az éneklő török jányokkal. Kezdem érteni hogy egyeseknek miért csak a szeme látszik ki :D
Na ide nem mentünk fel mert 12 líra volt fejenként(egy líra mostanra kiderült, hogy olyan száz forint) ennyiből kb a legjobb kaját esszük és még iszunk is mellé, szóval akkormár inkább az.
Balra befigyel a 21. század :)
A ramadan utáni bayran a böjtölés utáni bazinagy kajálás. Ilyenkor majdnem minden zárva van egész nap kb egy hétig.
Oda még nem döntötték el hogy mi fog kerülni. 
Faterék összehorgásszák a vacsira valót. Azon az oldalán a hídnak, ahol mi átmentünk, kb 300-an horgásztak, és 6-7 "horgászbolt" volt bizonyos távonként botokkal csalival mindennel. 
A híd másik oldalán ringó konyhahajókon sütik a halat gőzerővel
Az új mecset (olyan 400 éves kb) udvarán mindenki megmossa a lábát (kivéve Lillát persze), mielőtt belép, mivel bent nem szabad cipőt viselni.
A bejáratnál kis zacsikba teszi mindenki a cipőjét, a turista lányok meg kapnak egy kendőt, hogy azzal betakarják magukat. Nem para a rövidnadrág.
Lilla rajosan gondolkodik a mecsetben
Istanbul Üniversitesi, a bayran miatt a többi épülethez hasonlóan zászlóba öltöztetve
Egy másik nagyobb mecsetben végignéztünk egy imádságot. Igazán különlegesnek tűnt, bár ők naponta ötször tolják, szóval nekik nemtudom mennyire lehet izgi.
A grand bazaar egyik utcáján. Az ünneplés miatt kb a felére zsugorodott. Itt még a bögre is Lacoste, viszont nagyon finom és olcsó kaják és frissen facsart gyümilevek vannak 1 líráért. Ha láttok egy arcot egy nagy díszes cuccal a hátán amiből valami piát öntözget, mindenképpen kérjetek tőle, mert 1 líra és frissen facsart meggylé. Nagyon finom. 
Egy átlagos aluljáró. Fűnyírótól kezdve a ruhákon át az autórádióig mindent lehet venni, és konkrétan két sávos a téma. Ha nem jobbra tartasz, akkor nem tudsz előrehaladni.
A ringóhajóknál meg kellett kóstolnunk az innivalót, amit mindenki ivott.
Bázz! Ez savanyúuborka és káposzta a saját levében. Hát jó, ha ők is megisszák akkor én is. Utólag kiderült eléggé felgyorsítja az emésztési folyamatokat. 
A híd kiderült, hogy két emeletes, alul éttermek vannak. Kipróbáltuk a török teát, amit viszont már tényleg mindenki folyamatosan iszik, és ez szerencsére baromi finom volt. A vizipipából még nem sikerült olcsót találni, de mostmár be kellett vállalni egyet. A pipa 15, a tea 3 líra a híd alatt, ami vélhetően a legdrágább helyek egyike. Ennél kell lennie olcsóbbnak is. 
A fagyis srácokból körülbelül egymilliárd találató Isztambulban. A fagyi elég fura, olyan mintha rágógumi lenne, de nagyon finom. Később kiderült, hogy kecsketejből van. Legalábbis ezt gondoltjuk. De mindenesetre aki ottvan, annak kötelező egy kecskefagyi
A sétálóutcán kis oldschool vili nyomatja, ahol a helykihasználtság elég magas. 
Sajnos mi nem tudtunk felülni rá, mert nem volt valami speciális kártyánk amit le kell csipogtatni a felszállásnál, de azért ottvoltunk. EZAAAAZ!!!
Na majd jelentkezem. Addig mindenkinek minden jót :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése