2011. szeptember 3., szombat

ismét indulás előtt


ma a repülőn, holnap már Kathmanduban alszunk
A tegnapi nap nem volt annyira érdekes, szóval nem akartam addig írni, amég valami érdemleges nem történik. 
A tegnapi sztori képekben, mer azt mindenki jobban szereti mint az írást :)
A tervünk a tegnapi napra az volt, hogy életünkben először Ázsiába látogatunk. Ehhez át kellett kelnünk a Boszporuszon, ami Isztambul európai részét választja el az ázsiaitól.
Reggel jó szokásunkhoz híven 9-10 körül keltünk, és elmentünk reggelizni. Mostmár nem szálltunk el és ettünk ebédet reggelire is, hanem úgy döntöttünk hogy kipróbáljuk ezt a kör alakú témát, amit turkish bagelnek hívnak.
Meglepően sok (azaz több mint 0) cipőtisztító ember tanyázik az utcákon arra várva, hogy kifényesíthessék a cipődet. A jobbak annyi energiát használnak el egy ilyen szeánsz alkalmával, hogy csak cipőtisztítás közben vannak ébren
A Taksim square csúnyán lefotózva
Ébresztőszolgálat a Taksimon
Ezzel mentünk le a partig
Sajnos a Kabatas hajóállomásról nem indult komp, szóval át kellett menni a besiktas részre. Ez bazisok séta volt, de legalább láttuk a szultán egyik palotáját. 
Van még egy másik bejárata, de annak ha a közelébe mész lelőnek. Ja igen, itt a rendőrök gépfegyverrel szeretnek dzsanelni. nemmegmondtam hogy negyerebe meg negyereerre he!?
A hajóállomásnál 2 líráért kaptunk egy zsetont, amit beledobtunk egy gépbe, ami átengedett. 
Ilyen hajóval mentünk át. Ezek olyan 15 percenként mennek kb
A hídon sajna nem mehettünk volna át, mert gyalogosok nem használhatják.
Az aya sofia és a kék mecset. A két legnagyobb török templom azt hiszem. Nem az a cink hogy nem voltunk egyikben sem, hanem az, hogy azt gondoltuk, hogy mindkettőben voltunk. Már azok is nagyon nagyok voltak amikben voltunk mondjuk.
Ez talán a kék mecset de én már nem merem biztosra mondani
A másik oldal kevésbé turistás, itt jobban bele lehet a mindennapokba pillantani. Amikor megérkeztünk már hallatszott a dzsámik tornyaiból az ének, ami jelezte, hogy ideje ismét imádkozni. Ilyenkor a kajáldák is kivonulnak szakácsostul mindenestül a jó 20 perces imára. A szőnyegek egy része már az úttesten volt.
Az itteni bazárban sikerült korrekt áron (15 euró mindenestül teával kettőnknek) jó török kaját kapnunk. A pici ecetes csilipaprikák azokban a kis műanyag tartókban eléggé alattomosan hatnak. Az ayran ilyen sós joghurtital amit sokan isznak a kaja mellé üdítő helyett. Elég jól lehet vele bírni a csípős kajákat is. Érdemes kipróbálni, mi eléggé megszerettük.
Végül úgy döntötünk visszamegyünk az európai oldalra. Most egy másik hajóval mentünk másik útvonalon ugyanúgy 2 líráért. Ez a legutóbbi bejegyzésben megmutatott horgászhídnél a kis konyhahajók mellett tett le minket. A mai napon a halál is ellátogatott horgászni
Ja igen és nem tudom említettem-e, de a belvárosban meglepően kevés a csöves, viszont Bulgáriához hasonlóan nagyon sok a csövesmacska és a csöveskutya. A macskák az éttermek környékén hentelik a leesett kajákat, a kutyák ennél sokkal kényelmesebb megoldást választanak.
Mikor hazaértünk, eldöntöttük, hogy amit látni akartunk azt nagyjából láttuk, szóval másnap (ma) reggel megvesszük majd a repjegyet vasárnap hajnalra. Ez így is történt, megvettük a repülőjegyet és holnap 1:10-kor indul a repülőnk hajnalban. Egy átszállás és olyan 4-5 óra időveszteség után végül 13:05 kor érkezünk majd meg Kathmanduba. A jegyek kettőnknek biztosítással együtt összesen 460 euróba kerültek. 
Couchsurfinngel természetesen most sem sikerült szállást találni, de mindegy, neten néztünk egy hostelt az első pár napra, mielőtt találnánk valami rendes szállást. Ez 4-4$ lesz majd reggelivel egy duplaágyas szobáért. Az ilyen 6-9 ágyas dolgokból most egy időre elegünk lett. Egy-két napig jó, de aztán már rossz.
Na reményeim szerint holnap már Nepálból jelentkezek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése