2019. december 23., hétfő

Ngorongoro

a világ legnagyobb vadasparkja

Egy utazás - ha sikerült kimerészkedni egy kicsit a komfortzónából - mindig egy lépéssel közelebb visz önmagam megismeréséhez. Néha gyengéd és szórakoztató módon, mint valami buddhista tanító. Ez akkor van, amikor rájössz, hogy valami, amit parának hittél, nem is para. néha viszont kifejezetten kegyetlen, de tanulságos módon, mint a csávó a Whiplashből. Ez akkor van, amikor rájössz, hogy valami, amiről azt hitted, hogy működik, nem működik.

Soha nem mész haza szegényebben, de persze annak örülsz a legjobban, amikor feltölt valami és boldog vagy. Ez most az az utazás.



Kafferbivaly a helyes kifejezés. Nem bölény. 



600 kilós mozgó hegyek. Ahogy elmegy egy a sátrad előtt, minden fényt kitakar. Ahogy a fejed mellett eszi a füvet, hallod ahogy veszi a levegőt. Olyan, mint valami gőzgép. Az előttünk lévő sátrat elkezdte az egyik lökdosni, és az egész tábor síri csendben volt. Ezt tanultuk este. 

Nem féltünk. Tudtuk, hogy nem fognak minket megölni, és elfogadtuk, hogy az élet nem csak oltásokból, eu szabvány játszóterekből meg biztosítókötelekből áll. Az izgalom átvette a félelem helyét. Ha most itt attól félünk, hogy eltapos egy szédelgő hegy, akkor az életünk minden pillanatában lesz okunk félni valamitől. 

A kafferbivalyok pedig elmentek, amikor a hiénák hangját meghallották. És mi nem féltünk már a hiénáktól sem. 

Sötétben indultunk az utolsó drivera. A borús idő miatt sajnos valódi napfelkeltét nem láttunk, inkább csak tötét volt aztán meg már nem volt sötét. 



Miért a világ legnagyobb vadasparkja? 



Igazából az egész kráter egy hatalmas síkság a kráter peremai között. Minden irányban lehet látni a széleket, mintha falak lennének. Az állatok pedig nem igazán vándorolnak innen el. Elfogadták, hogy ez az otthonunk. 





A saját kis mikrokörnyezetükben nem háborgatja őket senki. A kijelölt utakon köröző autók nem zavarják őket egyáltalán. 





Az itt lévő állatok közül legkülönlegesebb orrszarvúval pedig meg is lett az úgynevezett BIG5. Ezek a következő állatok: oroszlán, leopárd, kafferbivaly, elefánt és orrszarvú. Nem mintha számított volna, de ez egy érdekes infó. Az emberek sustorognak a big5-ról. Neked megvolt? 

Nos. Megvolt. 


És itt a Sarafink vége. 


Hazugság lenne azt mondani, hogy nem voltunk mostanra már nagyon fáradtak. Talán pont ennyi volt a tökéletes. Ennél kevesebb és több is rosszabb lett volna. 

Málna is nagyon élvezte, de kellettek neki azok az üresjáratok, amikor ő pihent mi meg ugye gúvasztottuk a szemünket, mert ahhoz túl drága ez az utazás, hogy aludjunk. 


Majd alszunk most. A karácsonyt Zanzibáron töltjük. Majd jelentkezünk. Kellemes Ünnepeket mindenkinek!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése