2011. november 9., szerda

Pillanatképek Kathmanduból


egykét rövid szösszenet elbúcsúzásképpen
Vacsora a Szubba családnál
Hihetetlen szeretet vesz minket körül ismét. A vacsorát most mi főzzük Balázzsal. Odajön Sziszam és megkérdezi, hogy mit csinálunk a hússal. Mi mondjuk, hogy kicsontozzuk, mert a hentesjány úgy egy az egyben kockázta fel a csirkét egy bárddal, és egykét "kocka" igencsak csontosra sikeredett. Furcsán néz. Ők ilyet nem szoktak. Mit kezdünk azzal, amit félreteszünk? Kicsit zavarba jövünk, nem akarunk illetlenek lenni, szóval azt mondjuk, hogy levest főzünk belőle (ahelyett, hogy megy a kukába). A kaja végül nagyon finom, de ők csak pár szem húst szednek magunkak, és főznek még rizst, amit a pici adag kaja mellé esznek. Persze mi is csináltunk köretet, krumplit, de ők azt nem tudják köretként enni, náluk az inkább a húst helyettesíti sokszor. 
A vacsorához csatlakozik egy arab srác, akit az utcáról hívott be a fater. Csak úgy, kedvességből. 
Vízum hosszabbítás
A vízumunk pont a kolostorban töltött idő alatt fog lejárni, szóval meg kell hosszabbítani 15 napra. El is megyünk, de igazolványképet persze nem csináltattunk. A biztonságiőr füttyent egy embernek, hogy kell kép. Az ember a telefonjával akar minket lefényképezni az épület előtt 400 rúpiáért. Inkább nem. 
Az űrlap kitöltése közben odajön segíteni egy ember, mondja, hogy ha akarjuk, akkor ő elintézi, hogy ne kelljen délután visszajönnünk, hanem most megkapjuk gyorsan. Ez persze egy kicsi plusz pénz. A korrupció Nepálban teljesen más, mint nálunk, itt a bürokrácia butaságait sok esetben szinte kizárólag a korrupció ösztönzése miatt találják ki, és az egész dolog annyira nyílt, hogy kész tarifák vannak mindenre. Ha van 750$om, akkor egy évig lesz érvényes a "bizniszvízum", 15 nap hosszabbítás sima 30$. 
Aztán persze rájövünk, hogy nem figyeltünk oda, és 2000 rúpiával többet adtunk kenőpénz gyanánt az emberünknek. Visszamegyek, mondom, hogy azért ez kicsit sok, erre ő visszaadja a felét, és hoz nekünk teát, meg kb 2 perc múlva az útlevelünket, és mosolyogva elköszön. 
Repjegy vásárlás
Avagy miért éri meg kifizetni egy ügynökségnek az 5$-t, hogy megvegyék helyettünk. De mi nem, mert úgyis van egy csomó időnk, legalább sétálunk egyet. Plusz nem kell 10ezresével felvenni a pénzt autómatából. Elmegyünk, nagy Nepal Airlines épület, 20 pult. És töküres. 
-Hát itt meg mi van? Nyitva vannak?
-Nyitva.
Bemegyünk leülünk. Várunk. Sehol senki. Csak a biztonsági őr.
-Hol van mindenki
-Teáznak.
-Mindenki?
-Mindenki.
-Meddig teáznak?
-Fél kettő, kettő (fél egy van éppen)
Elmegyünk másfél óra alatt levágják a hajam egy elromlott hajnyírógéppel. Nézem, hogy miért váltogatják egymást a fodrászok, és ilyen óvatosak a nyíróval. Hát mert nem működik. Végül egy kisollóval pótolják a nullásgépet, és szálanként vágták le a hajam másfél óra alatt. Mindezt persze háromszoros áron :P 
Sebaj, legalább már befejezték a teájukat a légitársaságnál. Ez így is van. Persze azonnal a sor elejére állítanak minket, mint potenciális pénzeszsákokat. Kitöltünk egy papírt, átirányítanak minket egy másik pulthoz. Ott egy másik ember ráír valamit, visszaküld. 
Pult 1: elveszi a kártyáinkat, és beírja a gépbe, hogy azzal fizetünk majd, és kinyomtat egy papírt. 
Pult 2: az ember mondja, hogy az egyik kártyánkkal itt nem lehet fizetni. Ír egy papírt, és visszamegyünk vele. (a két pult továbbra is 5 méterre van egymástól) 
Pult 1: Megmutatjuk, mondja, hogy oké, elkéri a másik kártyát, és megváltoztatja az adatokat. Kinyomtatja. Pult 2: Úgy néz ki, hogy pult 1 a rosszat meghagyta, a jót megváltoztatta egy másikra. Mostmár csak úgy dönt pult 2, hogy átkiabál a másik pulthoz. 
Pult 1: Állítólag célba értek a kiáltások. Átírja, megvagyunk. 
Pult 2: kétszer van ugyanaz a kártya. 
Pult 1: újabb korrigálás. 
Pult 2: fizetés 
Pult 1: fizetésről bizonylat bemutatás után újabb nyomtatvány 
Pult 2: nyomtatvány felének letépése, a maradék szép Nepal Airlines-es borítékba tétele. kész a jegy. 
Pult 2 kiszáll. 
Pult 1: jegy leellenőrzése. Minden ok. 
Pult 1 kiszáll.
 Netpóker #1
Nehezen hagyja el az ember azokat a dolgokat, amik korábban az élete részei voltak. Hát a póker is ilyen dolog. Lehet pihenőt tartani, lehet nemjátszani egy kicsit, de kiszállni soha :)
Szóval leülök, mondom csak óvatosan, mert néha az áram néha a net megy el. Az áram már így is annyiszor ment el, hogy a laptopom aksija tönkrement, így 0 a töltöttségi állapot. Játszok. Szarul megy. Na végre egy döntőasztal és akkor bumm. Elmegy az áram. Mondom ez mi?
-Itt elvileg van generátor nem?
-De, bocsánat. 
-Mi a bocsánat? Bocsánat. 
-De mi? 
-Bocsánat bocsánat. 
-Most akkor lesz áram? 
-Nem tudom, lehet, hogy lesz lehet, hogy nem lesz. 
-És a generátor? 
-Bocsánat bocsánat. 
Netpóker #2
Bebiztosítva árammal, nyugodtabban ülök le. Pörög a 20 asztal, majd egyszercsak connecting. Mondom ez mi?
-Elment a net?
-Bocsánat.
-Miért ment el? Visszajön?
-Lehet hogy visszajön, lehet, hogy nem.
-Akkor nézzétek meg légyszíves.
-Oké.
-Na?
-Az internet rossz.
-De mi baja?
-Nincs kapcsolat.
-De miért?
-Nem fizettünk.
-De miért nem?
-Bocsánat bocsánat. Az internet rossz.
Netpóker #3
Egy idő után persze rájön az ember, hogy mit érdemes, és mit nem érdemes. Pókerezni például nem érdemes. De sajnos egy magamfajta függőnek nem elég pár pofon. 
Az internet sajnos elmegy. Kellemetlen, ha ez póker közben történik, de még kellemetlenebb, ha oktatás közben. Szitkozódás, futás a szobába, táska fel, és papucsban rohanás a netkávézóba. Ez szerencsére viszonylag megbízható, végülis csak egy netező hely. Viszonylag...
-Elment a net?
-El.
-De ez egy netkávézó nem? Hogy mehet el a net?
-Elment.
-És visszajön?
-Nem tudom.
-Megkérdezed akkor légyszíves?
-Igen.
-Nos?
-Lehet visszajön, lehet nem.
-ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése