2018. szeptember 22., szombat

Vegas

Kis pénz, kis foci, nagy pénz, nagy foci
Ott tartottam, hogy megérkeztünk Vegasba. Próbáltunk olyan helyre menni, ami a "főutca" részen van, hogy sétálva meg tudjunk közeliteni mindent. Az élvonalas szállodák nekünk nem férnek bele, meg nem is nagyon akcióznak hétköznap, viszont a második hullámot megpróbáltuk megtámadni annak reményében, hogy akkor igy megkapjuk a teljes vegas élménycsomagot. Igy kerültünk a Luxorba nem sokkal többért, mint az eddigi átlag moteláraink. 

Azon maroknyi pókeres közé tartozom, akik relative sikeresnek számitottak a maguk kis berkein belül, de mégsem voltak soha Las Vegasban. Emiatt semmilyen tapasztalatom nem volt, és mivel nem is nagyon érdekeltek a sztorik soha, előzetes infóim is csak nagyon minimális szinten. 

Az egész szerencsejáték őrület már Nevada határában elkezdődik, ahol hasonló, csak gagyibb kis kaszinóvároskák vannak, és még a benzinkúton is nyerőgépeznek az emberek. Vegas előtt már sokkal elkezdődik az óriásplakát kampány, hogy ha nem tudod, mit csinálj, akkor ne kelljen pánikrohamot kapnod a megérkezéskor. A plakátokat aztán felváltják a fényreklámok és a hotelek olyan méretekben, hogy nehéz lenne felkészültnek lenni a látványhoz. Megintcsak tök fölösleges próbálkozni a helytálló fényképes dokumentálással, mert egyrészt az én kamerám (vagy a tudásom) nem elég jó ezekhez a fényviszonyokhoz, másrészt meg úgysem fogja visszaadni az egésznek az iszonytató méretét. Egyöntetűen az volt az érzésünk első blikkre, hogy számitottunk rá, hogy nagy lesz, de arra nem, hogy ennyire durván nagy és túltolt lesz minden.


A Luxornál fogalmunk sem volt, hogy mit kell csinálni. Több sávos bekötőút vezetett a hotel bejratához. Kérdezték, hogy kérünk-e poggyász szolgálatot, meg hogy elvigyék-e a kocsit, de megszeppenve mondtuk, hogy megoldjuk. Itt kaptuk meg az első élményt abból, amire az alcimben is utaltam: a komfortérzeted nagyban fog attól függeni, hogy mennyid van a városra. Mivel nem tartottunk igényt arra, hogy az inas vigye el az autónkat, mi a "self park" részre mentünk, ami egy jó 10 perc sétára van a hotel lobbytól. A lobbyban egy repteret megszégyenitő, terelőkkel szabályozott kigyózó sor állt több szekcióban ahhoz, ami egészen elképesztő módon a hotelbe való becsekkolás volt. Prémium vendégek természetesen külön becsekkoló részen vannak, kicsi sorral. Megpróbáltam odamenni, hogy gyerekkel vagyunk - hárman voltak üresen - fel sem néztek a dolgukból, úgy küldtek el. 

A háttérben a kék ember mögött folytatódik a sor és egészen a leghátul látható zöld körig ez az a sor

Egy órát kellett várnunk, mire sorra kerültünk, és megkaptuk a szobánkat, ami egy teljesen korrekt szoba volt. Egy rövid pihenő után elindultunk körbenézni. A fotókkal nem fogok sokat vesződni, akit nagyon érdekel, irja be neten, hogy las vegas. 

a lobby nagyon diszkrét

A hotelek irtózatosan nagyok - némelyik inkább pláza már - és első benyomásra olyan, mintha szabály szerűen vagy rendelkeznének valamilyen speciális tematikával (párizs, new york, velence, lovagi kor, egyiptom stb.), vagy kifejezetten high-end vásárlós, fine diningos luxus hotelek. A jelenlegi főutca az úgynevezett strip, ahol az emberek hömpölyögnek, szól a zene, és fűszag van. Állandóan és mindenhol. Ez nagyjából egy óráig vicces, utána inkább idegesitő.






Az egyetlen fotólehetőség, amiért nem kellett fizetni



A gyorskajákat és a (csúcsot kivéve) szállást leszámitva minden nagyon drága.  Kisüveges vizet nem nagyon találtunk 2,5$ alatt a boltban sem (a hotelben 5$ két deci, ha nem kaszinózol éppen), de legalább tökéletesen ph balanszolt elektrolitos tisztitott viztől a fiji-i kézművesig minden volt. 

azt hiszed viccelek a kézmúves vizzel
Olyan érzése van az embernek, mintha úgy lenne minden belőve, hogy ha esetleg nyersz a kaszinóban, akkor még véletlenül se kelljen abba a kellemetlen helyzetbe kerülnöd, hogy ne tudd mire költeni. 

festett égbolt egy plázán belül, mert miért ne
A kötelező fénykép a hires Las Vegas táblával. Talán kommersz, de nekünk ezek az apróságok fontosak. És még sor sem volt, pedig azt hallottuk, hogy sor szokott állni.
A Luxor medencés része nagyon szép. Azért is szerettem volna ide jönni, mert napközben itt tudunk lenni, ha esetleg túl sok lenne a dzsumbuj. De azért engedjétek meg, hogy egy picit részletesebben bemutassam, mert azt gondolom, hogy ezen keresztül tökéletesen meg lehet érteni, hogy miről is szól Vegas az én első benyomásom alapján. 


Naszóval...

Alapból mindenki számára elérhető a standard napozóágy 1.0 és törölköző. Ezek ingyenesek. 


De persze, ha úgy érzed, hogy kicsit kemény a te exkluziv hátsódnak, akkor választhatsz egy pici plusz pénzért (50 dolláros tételekről beszélünk hétköznap, hétvégén több) napozóágy 2.0-t. Ehhez már van napernyő is. 


Bár ha úgy vagy vele, hogy "jó-jó, de kicsit zavar, hogy ott fürdök, ahol a napozóágy 1.0-t és 2.0-t használó vendégek", akkor a napozóágy 3.0-tól felfelé már elkeritett rész van, másik medencével. Jobb emberekkel.


De persze könnyen lehet, hogy idegesitőnek találod, hogy esztétikailag még mindig nem sikerült elérni a te igényeidet. Nagyságrendileg 30,000 forintért már a tiéd lehet a napozóágy 4.0 egy vödör jégbe hűtött kézműves vizzel grátiszba. 


Ami azért egy kicsit még zavaró lehet, ha neked otthon baldachinos szokott lenni a pihenőhelyed. De ne csüggedj, a napozóágy 5.0-val nem kell ettől sem megfosztanod magad. 


És hogyha ez sem elég, akkor a Luxor stilusos megoldást kinál számodra, mert arra is van lehetőséged, hogy egy kibaszott kunyhót bérelj, saját keritéssel, és kerttel, ahol bent van konyhád meg tévé a falon. Itt végre nyugodtan tudod szürcsölgetni a 26$-os margaritádat egy literes műanyag flakonból. 


Persze, kipróbáltuk a nyerőgépeket, és voltunk egy shown is. Chriss Angel a Luxorban tiz éve nyomja naponta kétszer ugyanazt az előadást. Én nagyon vártam, de valószinűleg már ő is bele van egy kicsit fáradva, és az egész előadás úgy volt teletűzdelve vendégperformanszokkal, meg kivetitett videókkal, hogy ne legyen számára túl fárasztó. Meg hát persze nyilván nem fogja a legnehezebb legdurvább életveszélyes dolgait letolni minden áldott nap kétszer. Hát ez van. Egyébként nagyon jó volt, de utólag inkább valamilyen Cirque du Soleil előadásra mentem volna. 

Az a benyomásom, hogy ebből a városból két nap is tud sok lenni, és egy hónap is tud kevés lenni. Az egész élmény azon múlik, hogy mennyire vagy hajlandó/képes a zsebedbe nyúlni, és mennyire tudod figyelmen kivül hagyni azt, hogy... nos, hogy azért ez az egész meglehetősen fura, és elég messze áll a valódi értékektől és úgy amblokk a valóságtól. Mi most nagyon szivesen fogunk továbbállni innen holnap reggel, pont elegendő mennyiségű élménnyel és tapasztalással a birtokunkban. 

Innentől pedig irány a 66-os út! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése