2020. február 3., hétfő

Eilat

jók a programok
Egy hosszú hétvégét töltöttünk el Eilatban és környékén.

Nekem most esett le, hogy Izrael egy sivatag. A környék Nevadára hasonlít, Eilatot pedig mintha a helyi Vegasnak akarták volna felhúzni ilyen fura üveg piramissal meg Bellagio szerűséggel (ami a Hilton) meg Aria hotellel. Az országba való belépés is kicsit olyan, mint az amerikai határ. Interjúztatnak, hogy mit akarsz.

Fontos infó, hogy bérelni kell autót. Már ha az ember el akarja hagyni a várost, és el akarja, mert a Red Canyon, a Timna Park és a Dolphin Reef is autós távra van.

Szintén fontos infó a hozzám hasonló tájékozottsági szinten lévők számára, hogy itt a szombatot shabbatnak hívják, ami már kvázi pénteken elkezdődik és minden leáll. És amikor kínodban rámondod, hogy jó akkor ha nincs busz, megyek bérlek egy autót, akkor kiderül, hogy tényleg semmi nincs nyitva. Csak a gyrosos.

Apropó gyros. A kaja indokolatlanul drága. Viszont finom. A szálláson a vacsora opció kb 80,000 forint lett volna hármunknak. Inkább ettünk három gyrost 12-ért. Ami megint csak jajj. Úgyhogy marad a közért. Ami még mindig drága, de elfogadható. 800 egy fél literes kóla. Na jólvan, leszálltam az árakról, szerintem ebből lehet érteni a lényeget.

Ha ezek a dolgok rendbe vannak rakva, akkor pedig januárban fürdesz a tengerben három órányira otthonról, és olcsóbban jössz ki, mintha elmennél a Mátrába wellnessezni.

Az emberek nekem furák, de másfél shabbat mentes nap után nem fogok ennél komolyabb fejtegetésekbe belemenni, inkább feltöltöm a képeket.

14 dollárért elvégeztem egy adobe lightroom kurzust, szóval remélem szebbek lettek így, mert sokkal több időt kell velük tölteni, mint korábban.

Eilat

Egy öböl, amit hegyek vesznek körül. Mindenki kipát hord. Aki nem, az magyar. De tényleg. Nem értjük, hogy miért. Lehet azért, mert 10,000 huf alatt iderepít a wizz direktben.

A part köves, kicsit olyan, mint Horvátországban. Érdemes egy olyan cipőre beruházni, vagy valamilyen törzsi beavatásként tekinteni a dologra.





Dolphin Reef

3-4 kilóméterre a várostól. Belépős, de két napra szól. Ha azt gondolod, hogy Eilat tengerpartja nem elég chill, akkor ez lesz a te helyed. 

Ja igen, és vannak delfinek. Nyilván. 


  


Red Canyon

Az odaút maga is hatalmas élmény. Egyébként egy kb egy órás túra. Hasonló hangulatú, mint a Rám-Szakadék. 






Timna Park

Ez nekünk nem jött le, de ez egy bazinagy nemzeti park, ahol leginkább autóval vagy bérelt biciklivel lehet nyomulni. Az utolsó nap a repülő előtt ugrottunk be - a szombati kényszerpihenő miatt - limitált idővel. Rohannunk kellett, és másfél óra alatt úgy lehet megnézni, hogy háromszor szállsz ki az autóból 6 percre. Érdemes lenne rászánni az időt, de a lényeget azért láttuk. 

Megint csak olyan, mint Nevada. 




Ezek nagyon nagyok. Valamiért úgy éreztem, hogy majd átadja a kép, de inkább csalóka. A háttérben kell az embereket nézni.




Most ennyi voltam. Köszi, ha velünk tartottál!  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése