2015. január 12., hétfő

Chichén Itza

az első rom

Cancúnt - akármilyen hülyén hangzik - elég könnyű megunni. A tenger talán a leggyönyörűbb az összes közül, amit valaha láttam, viszont ennek semmi köze nincs Mexikóhoz. Akár a hátsó kertedben is lehetne. Minden arra a célra van felépítve, hogy a te narancsbőrős segged a legmegfelelőbben és leggyorsabban barnulhasson le. Semmi kultúra vagy tradicionális akármi, ami miatt számítana, hogy ez a hely történetesen Mexikóban van, és nem pedig Kenyában. 

Ehhez pedig semmi szükség nincs ide jönni, mert Thaiföldön stabilabb és szebb az idő ilyenkor, ráadásul olcsóbb a repjegy is és az ottani dolgok is. Szerintem ez a hely azoknak jó, akik 2-3 óra alatt itt vannak repülővel, és szeretik az előre megszervezett programokat, ahol birkaként terelgetnek ( mondjuk vízi-csúszdákon és kamu lakatlan szigeteken, nem mezőkön).  

De nem is azért jöttünk, hogy itt legyünk, csak meg akartuk várni Csabiékat, hogy tovább indulhassunk. Még egy utolsó alkalommal megrohamoztuk a bárok alkoholkészleteit, és másnap korán reggel indultunk. 


Az indulás nem volt zökkenömentes, mert annyira másnaposak voltunk, hogy nem nagyon tudtunk járni. Végül a lányok kiporciózták a megfelelő gyógyszereket, és nekivágtunk az útnak, aminek magasan a legkalandosabb része a buszpályaudvarig való eljutás volt. Négyünk közül csak egy ember esett el a harcban, a többi három sikeresen megúszta ép bőrrel a másnaposságot, és már úton is voltunk Merida felé. 

Útba ejtettük Chichén Itzát, ami az egyik leghíresebb Maya rom, és sajnos talán az első számú birkamező, ahova Cancúnból hozzák a turistákat. Ennek az lett a vége, hogy Disneyland szinten volt kiépítve a hely bejárata, és a tavalyi útikönyvhöz képest már több, mint duplája volt a belépőjegy. Ettől függetlenül nem akartuk kihagyni, mert Párizsban is megnézi az ember az Eiffel tornyot. 

Szerencsére nem volt csalódás a dolog. A rengeteg ember szétszóródott a nagy területen, és nem volt nyomor. Az ősi Maya romok pedig engem nagyon érdekelnek, és jó volt először az életemben élőben látni egy ilyet. Engedelmetekkel nem tartok töriórát, akit érdekel nézzen utána. 

Kukulkán temploma
A labdajáték pálya. Velük utazunk most: Csabi és Barbi

Turistákból megtalálható volt a két alap kaszt. 
Volt old-school

és new-school


Oroszok és Kínaiak szinte alig voltak, viszont helyettük volt egy új, eddig számunkra ismeretlen népcsoport. Hogy kik ők, azt nem árulom el, nézzük meg, hogy ki tudjátok e találni. 



Az szuvenír árusítást talán egy kicsit szintén túlzásba vitték. Szerintem száz számra mérhető az ugyanazt a szart árulók száma, a romok közötti összes terület le van fedve ezekkel. Volt egy különösen zavaró dolog: valami fa kütyübe fújtak bele, ami ilyen krákogó hangot adott ki, amivel a jaguár fújását vagy üvöltését szerették volna imitálni. Na ilyen minden árusnál volt, és az egész Chichén Itza ezektől a jaguársípoktól visszhangzott. Lehet, hogy a Mayák tényleg látták a jövőt, és azért kezdték el megölni magukat, mert nem tudták feldolgozni, hogy mi fog történni a városukkal?


A focipályának a szélén faragások vannak végig. Itt középen egy ember, akit éppen lefejeznek, és spriccel a vér a fejéből. Azért ilyen aggresszív a kontraszt, mert másképp rosszul látni.
A csillagvizsgáló
A papnevelde
 A legidegesítőbb minden közül pedig az, hogy mindent körbekerítettek és lezártak a sok turista miatt. Már nem lehet felmenni egyik piramisra sem,  és nem lehet bemenni sehova, pedig belül is fontos és érdekes dolgok vannak. Sőt, sok helyen közel sem nagyon lehet menni a romokhoz, és bizonyos utakat lezártak, hogy ne tudj kihagyni egy árust sem, amikor sétálsz egyik helyről a másikra. 

fuck the police
Az összes kellemetlenség ellenére is sajnáltam volna, ha elkerüljük Chichén Itzát. Sajnos, még mindig olyan jelentős és szép, hogy le kell nyelni a békát. Mi azért úgy gondoljuk, hogy lesznek hasonlóan jó, kevésbé zsúfolt és szabadabban bejárható romok majd az utunk során. 

Estére Meridába értünk, ahol hotelszobát kaptunk kevesebbért, mint amennyiért Cancunban emeletes ágyakon aludtunk 8 ágyas szobában. Majd ma nézzük meg a várost. Addig is minden jót. 

1 megjegyzés:

  1. Továbbra is klassz :) Reggeli kávé mellé kifejezetten üdítő olvasni Rólatok :)

    VálaszTörlés