2009. augusztus 4., kedd

Július


Isten hozott a való világban

Üdv!
A júliusi hónap inkább csak olyan félhónap féle dolog, de azért ami történt, az megér egy misét :)
Szóval július 9-én indultam Magyarországról. Miután elköszöntem a szüleimtől becsekkoltam, és kimentem. Mivel a szüleim jelenlétében nem szeretek cigizni, ezért egész nap nem szívtam el egy szálat. Sajnos ferihegyen tilos cigizni, viszont amikor kiértem a repülőkhöz még viszonylag sokan vártak, hogy odaadják a beszállókártyájukat, szóval gyorsan lepattantam a buszról, és az épület fala mellett rágyújtottam. Szerencsére mire kiszúrtak a biztonsági őrök már majdnem teljesen elszívtam a cigimet, és kerestem egy csikket hogy azzal védekezhessek, hogy azt hittem azért van csikk, mert itt lehet cigizni. A buszba visszaérve egy raszta sráccal jót nevettünk a dolgon.
A repülőn már elég kevés normális hely volt viszont megláttam a raszta srácot tök egyedül az ablak mellett, úgyhogy odaültem mellé. Kiderült hogy 3 éve él írországban, és néha látogat csak haza. Egy halászfaluban él délen és saját vállalkozása van. Dublinba érve örömmel láttam, hogy még több, mint egy órám van a buszom indulásáig, így megittunk egy korsó guinnesst a reptér bárjában. Indulás előtt számot cseréltünk, és azóta is dumálunk néha, de még nem tudtunk összefutni. Éjfélkor indult a busz, a buszmegállóban összeismerkedtem egy mexikói lánnyal, aki a barátját látogatja meg Limerickben. Az út cirka 4 óra volt, szóval volt időnk beszélgetni.
A kalandok nem vártak sokat, az érkezésem után nemsokkal megtudtam Sáráéktól, akikkel lakom, hogy még nem tudtak beszélni az arccal, aki majd munkát fog adni, így a beígért munka hirtelen már nem is volt már annyira biztos. Másnap hát elkezdtünk munkát keresni. Sárának és a barátjának már volt munkája, szóval a 4. lakóval, Bencével kezdtünk el önéletrajzokat (CV-ket) osztogatni.
 
Hamar világossá vált, hogy munkát találni nem lesz egyszerű. Sehol nem keresnek senkit, viszont a helyek nagy részén elfogadták a CVnket, hátha üresedés lesz. Azért bíztam benne hogy lassan hív az arc, ahol alapból dolgoznk majd, és oda azért tudunk menni. A 3. napra szétosztottam majdnem mind a 30 CV-t amit otthon nyomtattam. A lapon Sára száma volt rajta, mert ők egy héttel hamarabb érkeztek, és még otthon nyomtattam CV-ket, hogy míg megérkezek ők kiosztanak párat. Nem osztottak, de legalább ők sikeresen találtak munkát. A 4. napon épp az egyik bevásárlóközpontba tartottunk, és nézegettem a lapomat, mikor feltűnt, hogy a szám nem 085-el kezdődik, pedig mind a 4 en a meteor hálózathoz tartozunk, ami 085, a 086 pedig Vodafone. Felhívtam a számot, nem elérhető. Felhívtam Sárát, aki elmondta, hogy az a régi száma, ami még első alkalommal volt, és a kártya már nem él. Erős kezdés...
 
Mivel továbbra sem tudtuk elérni az arcot a boltból, ahova mennénk dolgozni, annak ellenére, hogy többször is hítuk, és voltunk a boltban is párszor, a következő napokban nyomtattam új önéletrajzokat és végigjártam újra a várost, közben interneten is nézegettem az álláshírdetéseket, és jelentkezgettem is azokra a munkákra, ahova volt bőr a képemen tapasztalatot behazudni. A megpályázott állások száma ilyesztően egyezett a megnemkapott állások számával, a napok pedig teltek. Aztán jött a hidegzuhany: "hívott Ray, nincs meló".
 
Már nem válogattunk a munkák között, mindenre jelentkeztünk, vasalás takarítás, idős hölgyre vigyázás, akármi mindegy mi, csak valami legyen. Itt igazából bármilyen munkája van az embernek mindenért 8.5-10 eurót keres eleinte, szóval igazából mindegy A magammal hozott pénzem megközelítette a 100 eurós negatív álomhatárt. Mivel így alakultak a dolgok erősen úgy kezdett kinézni a dolog, hogy nem fogok tudni a nyáron pénzt félretenni, sőt, valószínűleg már 0-ba se tudok kerülni, csak valami nagyon szerencsés helyzetben. Úgy döntöttem hát, hogy maradok még egy évet, hiszen szeptembertől úgy néz ki, hogy lesz már rendes meló, mert a diákmunkásokból fogyasztó lesz a bárokban. Megtudtuk, hogy a nagy munkanélküliség oka az, hogy nemrég bezárt a Limerickben található Dell gyár, és egy 70ezres városban ez 3ezer embert tett egyik napról a másikra az utcára. Óriási helyre jöttünk basszus... :) Kicsit le is hozódtunk, és már-már kezdtük elveszteni a reményt, mikor szerencsésen kaptunk egy állást. Hoteltakarítás, hétvége. Kispéz, de péz.
A hoteltakarításért 8 eurót kapunk "adómentesen". Ágyakat vetünk be, porszívózunk, port törlünk. Kicsit nehézkes, de már kezdünk belejönni. Egy román házaspárnak dolgozunk Alexnek és Daniellának. Bencét nem szereti Dana, de engem szerencsére szeret mert én ügyi vagyok. A munkáért körülbeül annyit kapunk, hogy a kaját, meg a lakbér egy részét tudja fedezni egy hétre. Viszont emellé mindenképpen kell találni valami mást. Bence tegnapelőtt kapott egy hívást, és ő valószínűleg egy étteremben fog dolgozni a közeljövőben. Ez jó, hiszen ő 4 évig dolgozott étteremben és ide is azért jött. Mostmár rajtam a sor.Az utóbbi napokban én is kaptam egy levelet egy másik munkával kapcsolatban. Mystery shopper lennék, ami azt takarja elvileg, hogy be kell mennem egy helyre és bizonyos dolgokat jelentenem a szolgáltatással kapcsolatban. Mennyi idő mennyibe kerül, hogy kezeltek ilyesmi. Ilyen minőségellenőrző-fejlesztő valami lehet, még nem vágom annyira.
 
Összességében azt mondanám, hogy bár tudom hogy az esetek nagy részében álomvilágban élek, és számítottam is rá, hogy nem minden úgy fog történni, ahogy én azt magamban elhatározom, sajnos szinte semmi nem történt úgy. Viszont jó dolog, hogy úgy néz ki, kilábalok a parából, mondjuk nem szeptemberig. Az augusztus még valószínűleg nehézkes lesz, de már sokkal jobb mint a július, mert legalább valami munkám van, és nem kell olyan őrült módon keresgélni. Ha a mystery shopping összejön, azzal meg már el is vagyok mint a befőtt egy ideig. Emiatt a Dell  gyáras dolog miatt felmerült bennem a költözés gondolata, viszont még nincs rá pénzem, hogy bárhova is át tudjak menni, mert ilyen kauciókat kell fizetni előre ha lakást bérlek, szóval ezt szeptemberig mindenképpen jegelem (persze más városokba is küldök emaileket, és ha valami állat munkát kapok akkor költözök és valahogy megoldom mindenképpen). Egyébként a város gyönyörű, és remélem, hogy sok szép helyre tudok majd elmenni a kinttartózkodásom alatt.
Addig is minden jót

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése